Nieuws uit groep 4/5

 

Time flies when you're having fun! Zo zitten we alweer in de tweede week na de kerstvakantie en eigenlijk voelen kerst en oud en nieuw al heel lang geleden. In de klas zijn we druk bezig met het voorbereiden op de cito toetsen.  De cito's worden tussen half januari en half februari afgenomen. Voor rekenen hebben de kinderen nu een oefenboekje in hun la. De vraagstelling bij een cito-toets is toch wel heel anders dan de gewone sommen uit het rekenboek dus het is ook goed dat de kinderen weten wat ze straks kunnen verwachten. We hebben ook al vaak geconcludeerd dat een snelheidsfoutje zo gemaakt is. Het goed lezen van de opdracht en daarna de tijd nemen om de som uit te rekenen, zijn dingen die voor sommige kinderen best lastig zijn. Ik merk wel dat er steeds meer inzicht komt in de verschillende sommen, leuk om zo met elkaar te oefenen.


Time flies.. Dit is namelijk al mijn laatste week voor de klas. Donderdag houden we dan ook een afscheidsfeestje. De kinderen mogen dan verkleed naar school komen. Ze hebben zelf al nagedacht over dingen die ze allemaal wel wilden doen. Spelletjes, buiten spelen, een modeshow, we gaan er een gezellige dag van maken!
 

Bericht uit groep 4/5

De spanning in de klas loopt op! Vandaag kwamen er een aantal kinderen achter dat sinterklaas zaterdag weer in het land komt! Alle verhalen van de afgelopen jaren kwamen voorbij en we kijken nu al uit naar woensdagavond als het sinterklaasjournaal weer gaat beginnen. Tot die tijd hebben we afgesproken dat we het verder nog niet over sinterklaas gaan hebben. 


In de klas zijn we druk bezig met het oefenen van de tafels. De afgelopen weken hebben we de tafel van 2, 5 en 10 gedaan. Komende donderdag worden deze tafels ook weer herhaald in de overhoring. De meeste kinderen van groep 4 beginnen er wel handigheid in te krijgen, in groep 5 gaan deze tafels gelukkig goed! Naast de tafels van 2, 5 en 10 oefenen we met groep 5 ook de tafels van 7 en 8. Deze zijn nog wel lastig. Op de Ipad zijn er ook erg veel leuke spelletjes om de tafels te oefenen, zo worden de tafels nog leuk! Groep 5 merkt nu ook hoe handig het is als je de tafelsommen goed kent. Met de rekenlessen beginnen zij nu met deelsommen. We kijken dan altijd naar de keersom die bij de deelsom hoort. 


In de klas zijn we ook veel bezig met klokkijken. In groep 4 gaat het nog voornamelijk over het hele en het halve uur, en dit gaat heel goed, maar vanaf deze week komt daar ook de digitale tijd bij! De digitale tijd is nog wel eens lastig in groep 5. Dan staat er 'het is 10 over half 5' maar welke digitale tijd hoort er dan bij? 4:40 uur lijkt dan totaal niet logisch. In de les gebruiken we de volgende handelingswijzer: Welk heel uur is het geweest? Hoeveel minuten zijn er al voorbij? Hoe laat is het dan op de klok? Door veel te oefenen en te herhalen hopen we dat het steeds een beetje duidelijker gaat worden. 


Morgen gaan we werken aan een nieuw stuk voor de galerie. We gaan ons in de klas bezig houden met het pointillisme. Als het goed is kunnen de kinderen na morgen u precies uitleggen wat dat is en hoe ze daarmee hebben gewerkt.


Komende woensdag is het schoolontbijt! De kinderen krijgen dus een ontbijt op school. We gaan het tijdens het ontbijt hebben over gezond ontbijten en waarom het ontbijt zo belangrijk is. 

 

Nieuws uit de groep!


Het is vandaag dierendag en dat hebben we gemerkt in de klas. Vanochtend hadden we tussen de lessen door steeds weetjes over honden, katten, vogels, konijnen en vissen. Vanmiddag konden de kinderen gelijk laten zien wat ze allemaal nog wisten en werden alle feitjes in een examen getoetst. Inmiddels zijn alle examens nagekeken en iedereen heeft zijn dierendiploma gehaald! Alle kinderen weten dus hoe oud een goudvis kan worden en hoe je het beste een kattenbak kunt verschonen. Misschien kan uw kind u nog wel meer leuke weetjes vertellen!


Komende donderdag gaan we starten met de kinderboekenweek. Het thema van de kinderboekenweek is "Vertel nog eens.." In het thema gaan we werken over vroeger en over opa's en oma's. Tot aan de herfstvakantie gaan we hier over werken. We zijn stiekem al een beetje begonnen want er is ook een galerie tentoonstelling gekoppeld aan de kinderboekenweek. In de klas zijn we druk bezig met het maken van een stamboom. Vorige week zijn we begonnen met bomen tekenen op het schoolplein, hoe lopen de takken eigenlijk? Vandaag zijn we verder gegaan met de opdracht en zijn we begonnen met het schilderen van de boom. Nu is mijn vraag of alle kinderen fotootjes mee willen nemen van hun opa's en oma's, ouders en van zichzelf. Deze foto's kunnen we dan verwerken in de stamboom. De kinderen kunnen de foto's bij mij inleveren, ik zet een postvak in de vensterbank waar ze in kunnen.

Bericht uit groep 4/5

Week 4 van het schooljaar zit er alweer bijna op! Gisteren hebben we het boekenbal-feestje gehad. Het boekenbal is een project over leesboeken wat aangeleverd is vanuit de bibliotheek van Enschede. We zijn begonnen met allemaal een bal grabbelen. In deze bal zat een strookje met een geheimschrift. Na veel gepuzzel was het duidelijk wat er op het strookje stond, een titel van het boek wat er gelezen gaat worden. De kinderen hebben dus een boek toebedeeld gekregen en dan kan het zomaar zijn dat je ineens een heel ander soort boek leest. Sommige boeken zijn voor groep 4 nog wel wat moeilijk maar dat lossen we wel op door te gaan duo-lezen. 
Deze week was er ook voor het eerst een tafel overhoring. Voor groep 4 was dat wel even wennen. Gelukkig hielden we de volgorde van de tafel aan. Volgende week donderdag overhoor ik de tafel door elkaar heen! Voor groep 5 ging de tafel nu al door elkaar heen maar volgende week gaan we het op tijd doen dus dan moeten ze de tafel kunnen dromen.
Op de informatie avond heeft u het een en ander kunnen horen over de klas. Leuk dat er zoveel ouders waren! Ik heb wat verteld over de plannen van de Fontein voor dit schooljaar, het rooster in de klas, de verschillende instructie groepen en het huiswerk.
We zijn in de klas nog op zoek naar een biebouder. De biebouder haalt elke 6 weken nieuwe boeken voor de groep en na 6 weken worden deze boeken ook weer terug gebracht door de biebouder. Mocht u interesse hebben dan kunt u mij mailen.

Volgende week houden we de week van de pauzehap! Ik ben nog op zoek naar iemand die het boodschappenpakket van de Fontein bij de Albert Heijn (Noord Esmarkerrondweg 421) wil ophalen. Dit kan maandag 26 september tussen 8.00-10.00 uur. Als u dit wel wilt doen wilt u mij dan even mailen?
In de week van de pauze hap staan we stil bij gezonde tussendoortjes. Op maandag zullen we het hebben over de schijf van 5, wat zijn gezonde tussendoortjes? Op dinsdag krijgen de kinderen kiwi, banaan en appel, woensdag komkommer met yoghurt-peterseliedip, op donderdag tomaat met mozzarella en op vrijdag bekijken we de tussendoortjes die de kinderen zelf mee hebben genomen. Een week in het teken van gezond eten dus! Nieuw schooljaar!


Hierbij het eerste nieuws uit groep 4/5! De kop is eraf! 
Wat was het leuk om vorige week maandag alle kids weer te zien in de klas. Vol verwachting van wat we zouden gaan doen en leren. We zijn vorige week rustig begonnen met de vakantieverhalen en verwachtingen opschrijven. Wat wilden de kinderen eigenlijk leren? Wat konden ze zelf doen om er een fijn schooljaar van te maken en wat zouden de klasgenoten kunnen doen? Al snel stonden de papieren vol. 'Goed samenwerken, lief zijn, goed luisteren, rekenen tot de 1000, keersommen, beter worden in spelling, niemand buiten sluiten.' Alle goede voornemens zijn er dus en tot nu toe gaat het ook goed! En daarna had ik ook nog een nieuwtje. We gingen galgje spelen en het woord wat geraden werd was 'zwanger'. De kinderen keken allemaal heel verbaasd en wisten eerst niet zo goed hoe ze moesten reageren. Toen het kwartje viel dat ik zwanger ben, werden ze allemaal heel enthousiast. Samen hebben we naar de echo foto gekeken en hebben ze heel veel vragen gesteld! Ontzettend leuk! Bedankt ook voor alle felicitaties! 
Natuurlijk is het verder wel wennen. Heerlijk zes weken vakantie waarin weinig moet en heel veel mag en dan moet je nu ineens weer op je stoel blijven zitten en je rekenwerk maken. Gelukkig beginnen we rustig, we maken halve lessen per keer. Verder doen we ook veel bewegingsspelletjes tussendoor want dat is goed voor de concentratie én het is gewoon gezellig. 
Zo aan het begin van het jaar zijn we binnen de school bezig met de nieuwe stof van rekenen, taal en spelling, maar in de eerste weken nemen we ook vooral de tijd om te werken aan een groep. Hoe willen wij in groep 4/5 met elkaar omgaan? Gisteren hebben de kinderen zelf de regels opgesteld voor in de klas. Op de zwarte kast, voorin de klas, hangen de regels. Samen bedacht dus echt onze klassenregels. 
We zijn dus alweer lekker bezig! Zelfs het eerste huiswerk is al mee naar huis! En morgen komt het volgende huiswerk. De kinderen van groep 4/5 hebben het lied van de week mee: Gez 132:1 Dank U voor deze nieuwe morgen. Deze kennen ze allemaal al dus maandag haalt vast iedereen een 10. Verder heeft groep 5 ook naam en feit meegekregen, vrijdag is de overhoring, de vragen moeten geleerd worden de tekst is optioneel. 
Morgen geef ik het spellinghuiswerk mee, hierbij zal ik ook een begeleidend briefje doen zodat het duidelijk is wat er moet gebeuren. Elke dinsdag controleer ik het spellinghuiswerk. 
Op de informatie avond, 14 september, hoop ik nog veel meer uit te leggen over onze klas en hoe we hier werken. Graag zie ik u dan! 
 

Bericht uit groep 4/5

Heeft uw kind al de pannen uit de keukenkastjes getrokken? Het zou goed kunnen want vanmiddag hebben we een leuke muziekles gehad met allerlei spullen uit de keuken. Het was een les van Kaliber Kunstenschool en het heette 'Herrie in de keuken'. Een herrie was het zeker maar het was wel erg leuk! Getrommel op pannen, snijplanken en deegrollen en samen klonk het nog goed ook.
Vanmiddag hadden we dus een andere middag dan anders maar vanochtend hadden we ook iets speciaals. Meester Branderhorst heeft een broedmachine meegenomen met 12 eieren. Vanochtend hebben we een les van hem gehad over de eieren en hoe de broedmachine werkt. De machine staat nu in de aula en over 3 weken komen er, als alles goed gaat, de kuikentjes uit. We zijn erg benieuwd!
Met de spreekbeurten zijn we inmiddels lekker op gang. Bijna heel groep 5 is al geweest en we hebben gehoord over Anne Frank, stokstaartjes, skiën, Italië, vuurwerk en de dwarsfluit. Erg uiteenlopende onderwerpen dus en allemaal ontzettend interessant en leuk! ​​​​De klas vraagt vaak na de spreekbeurt om nog meer informatie! De komende weken horen we ook de andere spreekbeurten. Op de lijst op het bord staat wanneer iedereen aan de beurt is. Over het algemeen beginnen we om 13.00 uur met de spreekbeurten. In overleg kan dat natuurlijk wel anders zodat u er bij kan zijn.
Komende donderdag is het open huis. U bent allemaal van harte welkom vanaf 14.30 uur. In elke klas zal wat te zien of te doen zijn en ook in de rest van de school zijn allerlei activiteiten. We hopen op veel belangstelling.
Volgende week hoeven de kinderen alleen maar op maandag en dinsdag naar school. Op woensdag hebben wij als team een verenigingsbrede studiedag en op donderdag hebben we een teambuildingsdag.​​ De kinderen hebben dus een soort van mini vakantie!
Volgende week maandag vieren we Pasen op school. Tijdens de weekopening staan we stil bij het wonder van Pasen. U bent van harte welkom om dit met ons mee te vieren.

 

Nieuws uit groep 4/5

De tijd vliegt! Volgende week is het sinterklaasfeest alweer! We kijken er met z'n allen al erg naar uit. Heeft u de stoomboot op het bord al gezien met de pieten? In deze mail breng ik u weer op de hoogte van het reilen en zeilen in groep 4/5.
Vorige week heeft groep 4 gesprongen tijdens de rekenles. Het onderwerp was sprongen van 10 maken op de getallenlijn. Maar dat kan natuurlijk nog veel beter buiten op het schoolplein. Een leuke actieve rekenles. Groep 5 deed voor de gezelligheid ook gewoon mee, de kinderen deden het heel goed.
Ook stond er vorige week de ontruimingsoefening op het rooster. Het was best spannend want hoe klinkt het alarm en  hoe moeten we dan lopen? Gelukkig ging het allemaal heel er goed en was de school binnen twee minuten helemaal leeg. 
Misschien heeft u het vandaag wel gezien, het vierkant in de klas. Groep 5 heeft het namelijk vandaag gehad over omtrek en oppervlakte. De omtrek meten we door ergens omheen te lopen. De oppervlakte, daar leggen we iets op. Het was in het begin best lastig maar aan het einde van de rekenles werd het al een stuk duidelijker. 
Meester Veerman heeft zijn eerste lessen in groep 4/5 ook gegeven. Zo heeft hij vorige week een rekenles gedaan in groep 4 en ook het Bijbelverhaal heeft hij verteld. Morgen en vrijdag zal hij ook weer lessen geven.
Daarnaast hebben we ook een les wonderlijk gemaakt gehad. We hebben geoefend met grenzen aangeven. Hoe laat je zien dat de ander niet dichterbij mag komen? Verder hebben we het gehad over dat de ene persoon wel dichtbij mag komen en de ander niet. Je moeder die jou een knuffel geeft is fijn maar als zomaar iemand op straat dat doet is dat niet fijn. De klas kwam met goede voorbeelden en situaties. Het was een leerzame les.
Volgende week vrijdag vieren we sinterklaas op school. Die dag sta ik zelf voor de groep. De hele dag zal in het teken staan van sinterklaas. De kinderen mogen dan verkleed als sint of piet op school komen.

Het huiswerk voor komende week;
Maandag: Ps 64:4
Dinsdag: Woordpakket 4 
Vrijdag: geen naam en feit overhoring ivm sinterklaas

 

 

Nieuws uit groep 4/5


Nog net voor het sinterklaasjournaal een berichtje uit groep 4/5. De kinderen hadden het vandaag al over het sinterklaasjournaal en over de sint die zaterdag weer aankomt in Nederland. De sinterklaasstemming komt er al aardig in!
Maar voordat het zover is hebben we eerst nog een paar gewone weken. Komende week hebben we wel een bijzondere week met veel andere activiteiten. Vandaag hebben wij als team een studiemiddag gehad over PBS (positive behaviour support). Het was erg interessant.


Morgenochtend is het opa en oma ochtend. Van een aantal kinderen heb ik al gehoord dat opa, oma of allebei komen. Heel veel kinderen hoopten er wel op maar wisten het niet zeker. We zullen het morgenochtend zien. De opa's en oma's zijn de hele ochtend welkom!


Woensdagochtend hebben we een schoolontbijt. Het ontbijt staat in het teken van gezond eten en daarbij ook voldoende bewegen. Aangezien we woensdag ook gym hebben, brengen we gelijk alles in de praktijk.
Vrijdag komt schrijfster Corien Oranje een workshop geven in groep 3 t/m 7. Deze workshop is aangeboden door Christelijke boekwinkel David in het kader van hun 25-jarig bestaan. Tijdens deze workshop zal het gaan over lezen maar ook over verhalen schrijven.


Vanaf donderdag hebben we een meester in de klas! Sietse Veerman komt in groep 4/5 zijn stage doen. Sietse heeft een paar weken geleden al een keer een ochtend gekeken in de klas. Vanaf deze week zal hij er op donderdag en vrijdag zijn en af en toe ook een hele week.


Naast al deze zaken hebben we ook nog het gewone lesprogramma wat we volgen. We hebben een drukke, maar hele leuke, week voor de boeg!

 

Bericht uit groep 4/5

 

Nog een week en dan is het alweer herfstvakantie! Ik heb de kinderen er nog niet over gehoord maar dat zal vast nog wel komen tegen het einde van de week.
We zijn deze week nog druk bezig met de Kinderboekenweek.. Ook vandaag stond er weer een proef op het programma, misschien heeft u het thuis al wel gehoord. We hebben een heuse zeepschuimslang gemaakt, erg leuk! De kinderen waren super enthousiast! In de klas zijn we ook bezig geweest om wat te knutselen voor de opening van de galerie. We hebben op de handvaardigheidszolder erlenmeyers gemaakt en andere laboratoriumglazen. Vandaag hebben we die beschilderd, ik vind ze erg leuk geworden.

Komende donderdag is de opening van de galerie. Hier bent u ook allemaal van harte voor uitgenodigd. Na de opening zullen er in de klaslokalen verschillende dingen te zien zijn die te maken hebben met de Kinderboekenweek. Wij zullen in de klas verschillende proefjes doen. Het zou leuk zijn als u even binnen komt lopen!

​ Groep 5 heeft vandaag les 9 mee gekregen van naam en feit, vrijdag is de overhoring. Het lied voor na de vakantie is Gez 107:1, de meeste kinderen kennen het nu al!
 
Vanaf deze plaats wens ik jullie allemaal alvast een hele fijne herfstvakantie!

 

Nieuws uit groep 4/5 - week 4

 

"Klop, klop, klop. Is er iemand thuis?" "Kom maar binnen. Enkel wij pitten blijven hier een poosje zitten."

Het leesproject is erg leuk! Deze week hebben we het over gedichten gehad. Weet u het antwoord op het raadsel? De kinderen zijn erg enthousiast en inmiddels hebben we al 3 laatjes behandeld.
We hebben het gehad over lekker lezen in een leesboek, sprookjes en gedichtenbundels.


Met rekenen gaat groep 4 deze week verder met keersommen, het begrip 'keer' werd vorige week geïntroduceerd en daar borduren we nu op verder.Verder komt klokkijken ook deze week voorbij, de hele en halve uren. Dit kunt u thuis misschien ook al wat oefenen. Daarnaast zijn we bezig met sprongen van 10, 5 en 1 maken met plussommen en gaan we bezig met de opbouw van getallen in tientallen en eenheden.
Groep 5 begint met de voorbereiding van het maken van deelsommen. In de sommen die ze gaan krijgen is een getal weggevallen in een keersom, dat getal moeten ze dus invullen. Verder gaan we bezig met symmetrie, de samenhang tussen optellen en aftrekken en gepast betalen bij geldsommen.
Bij taal en spelling zijn we bezig met de herhaling van het hoofdstuk. Volgende week beginnen we met blok 2.

Het huiswerk:
Vrijdag: naam en feit les 3 (groep 5)
Maandag: Ps 24: 2

Het antwoord van het raadsel is: het klokhuis. Had u het goed?

 

Nieuws uit groep 4/5 - week 3


We zijn deze week weer goed gestart! De psalm werd goed gezongen en ook waren alle huiswerkmapjes weer op school met het huiswerk keurig gemaakt. Super!!
 
Deze week starten we met een leesproject van de bibliotheek. In de klas is een hoek ingericht met verschillende boeken en andere zaken. In de klas zullen we het hebben over verschillende soorten boeken, informatie-, lees- en prentenboeken en gedichtenbundels. De komende weken gaan we daar flink mee aan het werk.
 
Bij rekenen werken we verder met het blok. Bij groep 5 wordt morgen de minuut geïntroduceerd. Groep 4 is vandaag bezig geweest met handig tellen, groepjes van 2, 5 of 10 maken. De kinderen doen erg goed mee in de les.
Bij taal heeft groep 4 het abc-lied geleerd. Misschien kunt u dat thuis nog met ze oefenen, ook groep 5 werkt over het abc.
Met spelling hebben we nu bijna alle categorie woorden van dit blok gehad. Voor groep 4 waren dat: muts, kist, tent, klas en krant. Voor groep 5 waren het woorden met -aar, -eer, -uur, -oor en -oei en woorden met v en f.

 

Nieuws uit groep 4/5 - week 2

 

We zijn inmiddels alweer anderhalve week bezig in het nieuwe schooljaar. Vorige week maandag was alles nog nieuw en spannend en nu wordt het allemaal weer wat gewoner. Nog steeds zijn er veel nieuwe dingen. Groep 4 heeft gisteren voor het eerst Nieuwsbegrip gehad, begrijpend lezen. Het zoeken van verwijswoorden is nog best lastig maar we hebben nog een heel jaar om alles te leren.

Voor groep 5 is er minder veranderd, maar ook zij hebben nieuwe dingen. Morgen gaan ze kennismaken met Nieuwsbegrip op de computer.


In de groep zijn we al veel bezig geweest over hoe we met elkaar om gaan. We hebben het gehad over samen spelen, lachen en elkaar helpen. Elke dag kiezen we een ster van de dag. Deze jongen of dit meisje heeft iets extra's gedaan voor een ander of heeft flink doorgezet met iets wat eigenlijk heel moeilijk was. De kinderen komen vaak al zelf met namen van anderen. Op die manier worden heel veel kinderen even in het zonnetje gezet

.
In de klas hebben we ook een boffer van de week. Deze boffer mag spulletjes van thuis meenemen, die worden uitgestald in de nis, en op donderdag mag hij of zij wat over zichzelf vertellen en alle spulletjes laten zien. Daarna vullen we samen een complimentenblad in voor de boffer en deze gaat dan mee naar huis.

 

Huiswerk groep 4/5


Maandag 30/1

Dinsdag 31/1: Woordpakket 5 2x

Donderdag 2/2: Tafel van 6

Vrijdag 3/2 Naam en feit les 16